Notification Window
 

Story Pod (2015)

29 Mar 2017
 
Image Credit: Shai Gil
Architectural Credit: Atelier Kastelic Buffey Inc.
 
Location: Newmarket, ON
Architects: Atelier Kastelic Buffey Inc.
Date of Completion: 2015

OAA Awards 2017 Design Excellence Finalist 


The ‘Story Pod’ is a community-supported book sharing library designed for the Town of Newmarket to promote literacy, inclusiveness and social exchange.

 
Site plan/ Diagram Credit: Atelier Kastelic Buffey Inc.


The pod is located at the southern edge of a prominent civic square (Riverwalk Commons), close to Main Street, Fairy Lake Park and a series of walking trails. Situated on a small paved surface adjacent to Fairy Lake creek and a terraced seating area, it is at the centre of a naturally active public node. With abundant pedestrian activity along the trails and at seasonal farmers markets and festivals in the square, the pod simultaneously feeds off the existing context and provides a complimentary layer of interaction, acting as social condenser and platform for both independent reading and communal gathering.




Plan and Elevation/ Diagram Credit: Atelier Kastelic Buffey Inc.


Based on project guidelines (compactness, transportability, energy efficiency and ease of construction) the Story Pod utilizes a pure, simple form to maximum capacity and impact. When closed, the abstract, black volume 8’ (width) by 8’ (diameter) by 10’ (height) acts as a distinct urban marker. As users move around, the rhythm and density of its vertical exterior battens changes, allowing light and views to filter through. During the day, two walls pivot open to reveal levels of built-in seating and bookshelves; the pod extends itself outwards, beyond its compact footprint to engage the public and draw curiosity and interest inward. In the evening, solar powered LED lighting provides a warm glow from within showcasing the books when closed.






Photo Credit: Shai Gil


The project’s ethos of community stems from the roots of its development process and the collaboration of everyone involved. It was made possible through a generous donation from local business HollisWealth, pro-bono design services from the architects, and volunteers from Newmarket Public Works staff to fabricate the pod. The project fulfilled all goals in its compactness, ingenuity and simplicity of design, allowing for transportability, openness and ease of use. It has been an unprecedented success for the Town of Newmarket in its effect on the community, evident through shared stories of gratitude and inspiration, and a clear sense of pride in ownership. 






Photo Credit: Bob Gundu

Small in scale and modest in its means and materiality, the pod promotes architectural excellence, both in the value of public-private partnerships and the tremendous impact that a small structure can have on an urban scale.                                                                                                                                                                                

 
 
 

Flag as inappropriate

Comments

October 30, 2017 01:04 by Anonymous


Flag this comment as inappropriate
April 23, 2017 11:49 by Anonymous
two essential and major points in this design is considered.possibility of having access to close and open spaces same time. i love it


Flag this comment as inappropriate
April 22, 2017 12:19 by Anonymous
Very good, both in design and use !


Flag this comment as inappropriate
April 17, 2017 13:54 by Anonymous
Interesting project. How to heat the space in winter?



Flag this comment as inappropriate
April 17, 2017 10:10 by Anonymous
Interesting project. How to heat the space in winter?



Flag this comment as inappropriate
April 15, 2017 11:20 by Anonymous
Love love it!


Flag this comment as inappropriate
April 15, 2017 11:20 by Anonymous
Love love it!


Flag this comment as inappropriate

Post new message: